Velký roční kurs soběstačnosti

první víkend velkého kursu se blíží, zde  je aktuální program:

Pátek

Úvod kursu

Seznámení s místem

Základní informace k tématu

Sobota

Stanovištní podmínky a jejich možné změny

       Energetické toky na pozemku

       Bioindikátory

Půda

  • BPEJ
  •  půdní typy a jejich vlastnosti
  •  zlepšování půdy
  •  péče o půdu
  • Kompostování

Voda

  • zachytávání dešťové vody
  • swejly neboli průlehy
  • dešťové zahrady
  • úsporná zálivka
  • režim v období sucha
  • odpadní voda z domácnosti
  • jak s vodou šetřit 
  • vodní plochy 
 Neděle

Stavby

  • nezbytné součásti soběstačného domu
  • rozdělení tradičních stavebních materiálů
  • konstrukce historických staveb                               
  • jednotlivé části staveb
  • vytápění
  • studny
  • sklepy
  • topeniště
  • izolace
  • vnitřní vybavení
  • náhrada moderních konstrukčních prvků a materiálů

Velký kurs sobětačnosti

aneb

„Umění nezávislého života“

 

9/2018 – 6/2019 Svárkov u Letin

Na tento rok připravujeme opravdovou novinku: Velký kurs praktických dovedností, který bude trvat téměř celý jeden rok. Jednotlivým tématům kursu bude pravidelně věnován jeden víkend v měsíci (viz. podrobný rozpis kursů). Kursy na sebe nenavazují a není tedy podmínkou absolvovat všechny. Ne každého zajímají všechna připravená témata, ne každý se hodlá věnovat všem činnostem osobně. Naše kursy Vám přinésou skutečně praktické znalosti potřebné k opravdové soběstačnosti a jednotlivé víkendové lekce byly za sebe řazeny tak, abychom mohli v maximální míře využívat aktuálního ročního období i prostoru hospodářství Svárkov při nácviku praktických dovedností.

Pro koho jsou kursy vhodné? 

- pro každého, kdo se chce umět postarat sám o sebe a svoji rodinu a zatím neví jak na to 

- pro každého, komu není lhostejná nízká kvalita průmyslově zpracovaných potravin a má v plánu naučit se, jak si doma vyrábět a uchovat bez použití elektrické energie sýry, masné výrobky, ovocné a zeleninové produkty a v neposlední řadě chce mít kontrolu nad tím, čím se živí

- pro každého, kdo by rád uměl pěstovat i množit všechny úžasné a hlavně chutné odrůdy zeleniny, které nejsou v nabídce osivářských firem

- pro každého kdo nechce být zcela závislý na systému a chce být připraven co nejlépe na nečekané události. Mezi témata je zařazeno i léčení vodou a hlínou, včetně základní léčby a výroby jednoduchých léčiv - galenik.

- pro každého, kdo se chce vrátit k tomu, co uměly a znaly naše babičky a prababičky (háčkování, pletení, síťování..) i dobří hospodáři (drobné práce kolem domu)

- pro každého, kdo by rád choval hospodářská zvířata a potřebuje základní informace i praktické rady pro začátek

Podrobný program jednotlivých víkendů:

1. Dům, pozemek 21.9. – 23.9. 2018

První víkend věnujeme tomu nejdůležitějšímu: výběru místa, sídla i obydlí, umístění domu na „zelené louce“ a jeho bezprostřednímu okolí. Dozvíte se, jak stavěli naši předkové, z jakých materiálů a jakým způsobem byly konstruovány podlahy, stěny a stropy. Jak se stavělo z kamene, z nepálených cihel nebo polínek (výhody a nevýhody) i jak můžeme při stavbě nahradit sádrokarton. Možnosti vytápění. Ekologické vnitřní omítky, barvy a nátěry určené pro interiér a nábytek.

Bez čeho se soběstačný dům neobejde? – prostory, zařízení, nářadí.

Jak se naučit znát svůj pozemek - oslunění, převládající větry, bioindikátory, stanovištní podmínky, kvalita půdy a její zlepšování. Vodní plochy na pozemku a hospodaření s vodou, vytváření mikroklimat, budování větrolamů. Projdeme se po okolí a budeme nacvičovat hodnocení v různých lokalitách, zda jsou vhodné pro umístění domu podle klíčových ukazatelů. Typy oplocení – výhody a nevýhody. Rostliny a keře vhodné do živých plotů.

2. Zahrada 26 – 28.10.2018 

Celý druhý víkend se budeme zabývat pěstováním rostlin a zakládáním zahrad. Na úvod probereme základní sortiment, pozornost věnujeme výběru osiva i odrůd, vysvětlíme si, proč jsou důležité staré a krajové odrůdy. Naučíme se, jak zpracovávat (či nikoliv) půdu před výsadbou, předvedeme si nářadí a náčiní potřebné při práci na zahradě. Podrobně probereme pěstování základních druhů zeleniny a obilí, předpěstování sadby, zakládání extenzivních sadů. Představíme si nejznámější ovocné odrůdy a jejich využití v kuchyni.

Věnovat se budeme i množení rostlin – semenaření, řízkování i dalším způsobům. Ukážeme si, jak připravit hnojivé a ochranné rostlinné postřiky a zákvasy i jak přilákat na pozemek živé pomocníky.

3. Konzervování bez elektrické energie, uchovávání úrody 23 – 25.11.2018

Pro soběstačné sídlo je jednou z nejdůležitějších záležitostí možnost bezpečně uchovat potraviny tak, aby vydržely bez újmy celou zimu. Tento víkend se zaměříme především na uchovávání potravin bez elektrické energie. Ukážeme si, jak má vypadat správný krecht a jak se různé typy krechtů staví.

Podle čeho poznáme dobrý sklep a co v něm nesmí chybět. Zajímá vás, jak se uchovávají potraviny ve studni či další neobvyklé postupy?

Řekneme vám, kam na zimu uskladnit různé druhy zeleniny, například cibuli nelze skladovat stejným způsobem jako brambory.

V samostatné části se zaměříme na vlastní zpracování potravin: sušení, uzení, nakládání zeleniny do soli, nakládání zelí, uchovávání masných výrobků v sádle, výrobu masných konzerv a nakládání vajec. Probereme technologické postupy kvašených nápojů: ovocných vín, piva, cideru a destilátů a také výrobu ovocných octů a likérů.

4. Domácnost I. 25 – 27.1.2019

Tento víkend věnujeme vedení domácnosti. Naučíme se poznávat, využívat i připravovat pokrmy z okolních zdrojů: planých bylin, rostlin, plodů a hub. V letních měsících provedeme praktický nácvik jejich poznávání v přírodě. Budeme se teoreticky věnovat výrobě sirupů, marmelád, ovocných povidel a kompotů. Také se například naučíme vyrábět pektogel z jablek, droždí z brambor, fermentovat a sušit byliny na čaje a mnoho dalšího. Předvedeme si zakládání a vedení chlebového kvasu a přípravu základních těst: kynutých (sladkých i slaných), lívancové a palačinkové, upečeme si kvasový chléb. Vyrobíme si univerzální filo těsto, které spolehlivě nahradí listové. Veškeré připravované pokrmy ochutnáme. Poradíme, jak na ochucené oleje a octy. Odnesete si seznam základních trvanlivých potravin, které by neměly doma nikdy chybět a také v jakém množství na osobu a měsíc.

5. Chov zvířat 22 – 24.2.2019

Probereme domácí chov drobných druhů: drůbeže (slepice, kachny, husy, běžci) a králíků, včel i velkých hospodářských zvířat a zacházení s nimi: koní, ovcí a koz, hovězího dobytka a prasat, včetně výživy, krmných dávek, potřeby vody, stání a řešení základních zdravotních problémů a důležité body péče: kopyta, paznehty, paraziti. Naučíme se vyrábět a používat základní veterinární léčiva, tinktury, homeopatika a poskytovat první pomoc. V druhé části kursu si můžete vyzkoušet zapřahání a sedlání koní (odvážlivci i jízdu), prohlédnout si koňské i kravské postroje a zemědělské stroje za koně. Zájemci mohou vyzkoušet i běžnou denní péči o zvířata, která chováme.

6. Domácí zpracování mléka 29 – 31.3.2019

Téma zpracování mléka je široké, ale my se především zaměříme na snadno vyrobitelné produkty: měkký a tvrdý tvaroh, čerstvý sýr, sýr omladinku, který je adekvátní náhradou sýrů haloumi nebo paneer a má velmi širokou škálu uplatnění. Dále si vyzkoušíme výrobu sýru balkánského typu, rychlou mozarellu, výrobu másla a také, jak si z másla připravit ghí. Seznámíte se základními sýrařskými pomůckami, případně jejich jednoduchou náhradou ze zařízení vlastní kuchyně.

Protože zpracování mléka předchází jeho získání, ukážeme si základní úkony ošetření vemene před dojením a kdo bude chtít, může si vyzkoušet ruční nebo strojní dojení.

Vyrobené sýry budeme opět ochutnávat, ochutnávka bude spojena s ukázkou praktického použití v kuchyni.

7. Domácnost II. 26 – 28.4.2019

V této části kursu věnované opět domácnosti se budeme učit jak obsluhovat kamna na pevná paliva, včetně zatápění a vaření na nich. Zatímco první část o domácnosti byla věnována pokrmům a jejich přípravě, tato část bude zaměřená na výrobu ostatních nezbytných potřeb: tmelů, mazadel a impregnací, hygienických a čistících prostředků. Naučíme se vyrábět mýdlo z rostlinných i živočišných tuků, seznámíme vás s historickými válečnými recepty výroby mýdla. Probereme barvířské rostliny a postupy barvení.

Předvedeme si barvení materiálu pomocí kopřiv a cibulových slupek. Věnovat se budeme i klasickým ručním pracím – pletení, háčkování, síťování a ručnímu šití s nácvikem různých druhů stehů.

Pánové mezitím mohou svoji pozornost věnovat povídání o tom jak se vyráběly žebříky, násady a oje, dlabané okapy, háky na okapy a další. Dozvíte se, jaké je základní množství strategických zásob v domácnosti, například petroleje, sirek, žiletek a co všechno lze považovat za nezbytné. Budete si moci prohlédnout a vyzkoušet jak fungují různí ruční pomocníci v kuchyni (kruhadla, mlýnky, hrnec povidlák, pasírovací síta) i novodobí spolehliví pomocníci, jako například vířivá pračka.

8. Výroba základních léčiv, fytoterapie 24 – 26.5.2019

Na tomto kursu se seznámíte s nejdůležitějšími bylinami tradičního lidového léčitelství, jejich použitím, sběrem, zpracováním a skladováním. Dále se budeme věnovat nejstaršímu léčebnému umění – léčení vodou (aqua terapie) a léčení hlínou (terra terapie) s praktickou ukázkou základních surovin a přípravy různých typů obkladů: suchých, vlhkých, náčinků, ovinů i jílových.

V náplni kursu bude i výuka výroby základních léčebných přípravků:  čajů, mastí i metody extrakce rostlin a seznámení se ze základními surovinami a pomůckami.

Zjistíte, co nesmí chybět v rodinné lékárničce a pokud nám počasí bude přát, vyrazíme do terénu a budeme pátrat po léčivých i jedlých bylinách v okolí! Součástí výuky bude i exkurze po Pozemské zahradě s výkladem a představením léčivých rostlin, které v ní rostou.

9. Víkend praktických činností 21 – 23.6.2019

Na posledním víkendu si prakticky vyzkoušíte vše, co jste se naučili. Budeme vám k dispozici odborným dohledem i radou, povedeme vás k bezchybnému zvládnutí vámi vybraných činností. Budeme trénovat poznávání rostlin i dřevin v okolí, péči o rostliny a zvířata na zahradě a v hospodářství i řešení aktuálních situací.
 

Organizační informace:

Každý víkend strávíme výukou 14 hodin čistého času. Začíná se registrací v pátek v 16.30 h, program končí v neděli ve 13 h.

Strava a ubytování: farma Svárkov-Částkov

Kontaktní telefon pro objednávku stravy a ubytování: 

603 226 692 Lenka Bradnová

Strava:

Stravu si může každý zajistit sám, k dispozici bude vybavená kuchyňka s lednicí. Příplatek za plnou penzi 400,-Kč/osoba/den. Snídaně: švédský stůl, oběd, svačina, večeře. Teplé nápoje neomezeně v ceně. Jen snídaně +100,-Kč. Možnost zakoupit drobné občerstvení na místě - nakládané sýry, klobásy, utopenci, nanuky z rodinné farmy, Raw tyčinky vlastní výroby. Vaří se z místních nebo lokálních zdrojů, vegetariánskou stravu objednejte předem!

Ubytování:

ve vlastním stanu 100,- Kč

spaní nad hospodou: postel, sprcha, wc 250,- Kč

apartman: koupelna, kuchyňka 500,-Kč/os/noc, 2 osoby v apatrmanu +100,-Kč =600,-Kč celkem

Po skončení programu je možné domluvit vyjížďku kočárem, nebo na koni, po okolí nebo na jízdárně 300,-Kč/h

 

Kursovné: jednotlivé víkendy 2850,-Kč. Kdo si objedná a zaplatí předem celý kurs (9 víkendů), bude mít 2 víkendové kursy zdarma. Kdo si objedná celý kurs a bude platit postupně, bude mít 1 víkendový kurs zdarma.

V ceně kursu jsou naše výukové materiály, sestavené receptáře, seznamy prověřených dodavatelů a výrobků.

Platba: formou zálohy 500,-Kč (nebo plné částky 2850,-) předem na účet nejpozději měsíc před konáním kursu, zbytek v hotovosti při registraci. Pokud má někdo zájem zakoupit celý kurs a získat slevu, je třeba zaplatit zálohu 7x 500,-Kč nejpozději jeden měsíc před termínem prvního víkendu a zbylou částku do 19.950,- při registraci.

Vyhrazujeme si právo konkrétní víkendový kurs zrušit, pokud bude přihlášeno méně jak 5 účastníků!!!

Jednotlivé kursy si každý může vybrat podle vlastního zaměření, není nutné, ani povinné účastnit se všech.

Přihlášky na webu Akademie permakutury:

www.akademiepermakultury.cz/course/velky-rocni-kurs-sobestacnosti-aneb-umeni-nezavisleho-zivota

 

Lektorka Velkého kursu soběstačnosti Alena Gajdušková je spoluautorkou Encyklopedie soběstačnosti I., která vyšla v roce 2016 v nakladatelství Triton a hlavní autorkou druhého dílu Encyklopedie soběstačnosti, který je zaměřený na udržitelné farmaření a který vyjde v průběhu roku 2018. K vydání u nakladatelství Dauphin je připravena i její další kniha "Umění nezávislého života", která se podrobně zabývá tématy Velkého kursu soběstačnosti. Najdete v ní mnoho dalších informací, které se do náplně kursu nevešly.

 

Velký kurs soběstačnosti proběhne na usedlosti Částkov - Svárkov nedaleko lázní Letin, s jedenácti hektary vlastních pozemků. V současné době majitelé chovají koně - irské coby, masná plemena ovcí, husy, slepice i další drůbež. Na farmě jsou již rozvíjeny permakulturní prvky. Usedlost prochází citlivou rekonstrukcí, kdy jsou využívány stávající prostory a technické zázemí, je tedy ideálním prostředím pro konání kursu tohoto typu.

V budoucnu majitelé plánují poskytovat ubytovací a rekreační služby, sloužit jako tranzitní stáj, v místě se mohou konat různé kursy, rodinné oslavy a další akce.

Kontakt

pozemskazahrada +420 731 276 158 pozemskazahrada@seznam.cz